“Dit evenement is zoveel meer dan gouden medailles”

Over precies 100 dagen is het eindelijk zo ver: van 11 tot en met 15 september 2019 staan in Emmen de UCI Para-Cycling Road World Championships op het programma. De wereldkampioenschappen voor wielrenners met een beperking worden een fantastisch wielerfeest met honderden deelnemers vanuit de hele wereld, waaronder verschillende paralympisch kampioenen. Na de succesvolle World Cups Para-Cycling in 2017 en 2018 zijn de wereldkampioenschappen een prachtige bekroning voor Drenthe, de fietsprovincie van Nederland! Maar er is meer dan alleen topsport, zo vindt er een sportfestival plaats en worden er al sinds 2015 verschillende spin-off programma’s georganiseerd voor verschillende doelgroepen met als doel om meer mensen te laten participeren in de maatschappij.

Hans Derks (programmamanager Drenthe beweegt) is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de para-cycling-trilogie in Emmen en ziet deze wereldkampioenschappen als een belangrijke katalysator om beweging en een gezonde leefstijl te bevorderen in de provincie: “De WK Para-Cycling kwamen niet zomaar langs. Er is bewust gekozen voor dit evenement en met een groot aantal partijen wordt hier al sinds 2015 naartoe gewerkt. Een aantal jaren geleden is besloten om stelselmatig sport en beweging in te zetten om Drenthe beter te maken. In onze beleving fietst namelijk iedereen, maar dat is niet zo. We schatten dat zo’n 3000 kinderen in de provincie vanwege geldgebrek geen fiets hebben.” Om fietsen onder een brede doelgroep te promoten, is de provincie het programma “Op Fietse” gestart en het is een belangrijk onderdeel van het maatschappelijke programma van de WK Para-Cycling. Inwoners van de provincie Drenthe die niet kunnen fietsen, worden gestimuleerd om te leren fietsen en er zijn speciale regelingen om het doel te realiseren dat ieder kind over een fiets beschikt. Scholen voor speciaal onderwijs zijn de belangrijkste doelgroep van het programma. Op deze scholen is namelijk de grootste doelgroep te vinden voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is. Derks: “Veiligheid bleek voor veel ouders een drempel te zijn om hun kind te laten fietsen. Daarom geven we nu fietslessen en fietsexamens op deze scholen zodat kinderen veilig leren fietsen en zelfredzaam zijn in het verkeer. Het moet ook makkelijker worden om een aangepaste fiets aan te schaffen en zo de inzet van taxivervoer te minimaliseren.” Zelfs GGZ Drenthe heeft inmiddels de fiets ontdekt als middel binnen gezinspsychiatrie en psychomotorische therapie. Daarnaast worden er scholen bezocht met het programma “Klas op Wielen”. Scholieren komen via dit programma in aanraking met het omgaan met een beperking en het spreekt kinderen aan omdat er een link is met de WK Para-Cycling.

Derks ziet de deelnemers van de WK Para-Cycling als rolmodellen: “Para-cycling gaat over veel meer dan topsport. Het doorzettingsvermogen van deze sporters wordt op een heel andere manier getest dan bij een valide sporter. Veel para-sporters hebben zoveel moeten overwinnen voor zij aan de start van een wereldkampioenschap staan. Zij laten zien dat er altijd een weg is als je echt wilt.” Daarom zijn deze wereldkampioenschappen volgens Derks ook zo belangrijk voor de uiteenlopende spin-off programma’s die de gemeente heeft samengesteld. Het evenement “Naar Grote Hoogte”, dat in het kader van de WK Para-Cycling wordt georganiseerd, is een voorbeeld waar Derks erg trots op is: “Op deze dag gaan we met iedereen voor wie het geen vanzelfsprekendheid is onze eigen berg de Col du Vam beklimmen. Kinderen kunnen hun grenzen verlegen en ervaren dat er ondanks een beperking ontzettend veel mogelijk is.”

Derks prijst de samenwerking in Drenthe waardoor de maatschappelijke spin-off programma’s rondom de WK Para-Cycling zo breed kunnen worden ingezet: “Drenthe is wereldkampioen in samenwerken, daarom kunnen we in deze provincie grote evenementen organiseren.” De lokale Emmense sportclubs Wielersportvereniging Emmen, atletiekvereniging EAC De Sperwers en Gehandicapten Sport Club Emmen zijn ook al drie jaar betrokken bij de para-cycling-trilogie. Zij zorgen voor honderden vrijwilligers die onder andere het verkeer regelen en sportclinics verzorgen. Er was afgelopen jaar tijdens de Para-Cycling World Cup op de Meerdijk een speciale sportclinic met racerunners (aangepaste fietsen red.) voor kinderen met een handicap. Deze clinic werd compleet georganiseerd door vrijwilligers van Gehandicapten Sport Club Emmen. Het was fantastisch dat deze kinderen gewoon konden meedoen en in het middelpunt van de belangstelling stonden, je zag ze echt genieten.”

Wereldkampioenschappen groot sportfestival voor iedereen

De WK Para-Cycling van 11 – 15 september in Emmen worden meer dan alleen topsport. Zo wordt er een extra fietsweek georganiseerd onder de naam “Iedereen fietst mee” en wordt het Raadhuisplein op werkdagen en de Meerdijk in het weekend omgebouwd tot een groot beleefplein. Derks:” Het wordt eigenlijk een groot sportfestival. Je kunt meedoen aan verschillende activiteiten en je vindt er van alles op het gebied van sport, bewegen en gezondheid”. Daarnaast zullen er nog verschillende congressen en bijenkomsten plaatsvinden tijdens de WK Para-Cycling in Emmen.

Naast alle activiteiten rondom het sportfestival zijn de verwachtingen wederom hoog voor de Nederlandse para-cycling selectie. De afgelopen twee wereldbekerwedstrijden behaalde het team maar liefst 32 medailles. Niet alleen de regenboogtrui staat op het spel, ook kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokio. De Nederlandse kanshebbers waaronder Jetze Plat, Tim de Vries, Carmen Koedood, Laura de Vaan, Tristan Bangma en Jennette Jansen worden aan de start verwacht in Emmen.

Recommended Posts

Leave a Comment