De beste para-cycling atleten ter wereld ontmoeten elkaar deze week in Oostende (België) voor de eerste Para-Cycling World Cup van het seizoen. Naast de wegraces op zaterdag 5 en zondag 6 mei staan er in de Belgische kuststad op donderdag 3 mei en vrijdag 4 mei tijdritten en team-relays op het programma voor de verschillende categorieën in het aangepast wielrennen. 

UCI Para-Cycling Road World Cup 2018

Het is in 2018 voor de negende keer dat de UCI Para-Cycling Road World Cup wordt georganiseerd. Na de Paralympische Spelen en de Wereldkampioenschappen is het de belangrijkste competitie voor wielrenners met een beperking. De World Cup bestaat dit jaar uit de drie wedstrijden. Behalve dit weekend in Oostende en van 6 tot 8 juli in Emmen wordt er eind augustus (15-19 augustus) ook nog een wedstrijd gereden in de Canadese plaats Baie-Comeau, gelegen in de Franstalige regio Quebec.”

Parcours tijdrit en wegrace

In België krijgen de wielrenners een vergelijkbaar parcours voorgeschoteld als afgelopen jaar. De tijdritten worden opnieuw verreden op een parcours over de Zeekdijk, vlak langs de Belgische Noordzeekust. Door de ligging aan zee kan de wind een bepalende rol spelen bij de ritten tegen de klok. Het parcours voor de tijdritten is ruim 9 kilometer lang. De wegwedstrijden zaterdag en zondag vinden plaats in Mariakerke, aan de oostkant van Oostende. Naast een ronde door de stad gaat het 8 kilometer lange parcours ook langs de luchthaven van de stad.

Deelnemende landen en favorieten

Het deelnemersveld van de World Cup in Oostende bestaat dit jaar uit ruim 300 deelnemers uit 38 landen. Met de aanwezigheid van vrijwel de complete wereldtop kunnen er verschillende mooie duels worden verwacht in, zo staat de Nederlander Tim de Vries in de MH5-klasse voor het eerst dit jaar tegenover zijn eeuwige rivaal Alessandro Zanardi uit Italië. Ook interessant om te zien is hoe de Nederlandse tandems, met onder andere Paralympisch kampioenen Vincent ter Schure en Timo Fransen, zich houden tegenover de Britse duo’s, die tijdens de wereldkampioenschappen track nog onverslaanbaar bleken.

De beste Para-cycling atleten live in actie zien? Kom van 6-8 juli naar Emmen voor de tweede Para-cycling World Cup van het seizoen.

Recommended Posts

Leave a Comment

Podiumceremonie tijdens para-cycling World CupJetze Plat in actie als handbiker bij Para-cycling World Cup