Van 11 tot en met 15 september vinden in Emmen de UCI Wereld-kampioenschappen Para-Cycling 2019 plaats. De mannen en vrouwen van TeamNL gaan in eigen land voor niets minder dan de wereldtitel. Dat geldt zeker voor Jetze Plat, meervoudig wereldkampioen handbiken en Paralympisch kampioen triathlon.

Profiel

Naam: Jetze Plat
Geboortedatum: 10 juni 1991 (28 jaar)
Woonplaats: Vrouwenakker
Onderdeel: handbiken (H4)

Belangrijkste successen: Paralympische kampioen triathlon 2016, Wereldkampioen handbiken (2017, 2018), wereldkampioen triathlon (2016, 2017, 2018), Paralympisch Sporter van het Jaar (2017)

September wordt een drukke maand voor Jetze Plat. Twee weken voor hij aan de start verschijnt bij de wereld-kampioenschappen para-cycling in Emmen doet hij in Lausanne (Zwitserland) mee aan de wereldkampioen-schappen triathlon. De inwoner van Vrouwenakker, op de grens van de provincies Noord- en Zuid-Holland, combineert sinds 2013 de twee sporten en hoopt in twee weken tijd niet één, niet twee maar drie keer wereldkampioen te worden. Naast de wereldtitel bij de triathlon gaat Plat in Emmen voor goud in de tijdrit en de wegrace bij het handbiken. Hetzelfde doel heeft hij voor de Paralympische Spelen, volgend jaar in de Japanse hoofdstad Tokio. In Emmen kan Plat kwalificatie afdwingen.

Het doel van Plat – goud veroveren op twee verschillende disciplines – is ambitieus, maar volgens de atleet zelf zeker niet onmogelijk. “Het is uitdagend, dat sowieso, maar we hebben de keuze niet zomaar gemaakt. Als het elkaar zou overlappen of zou bijten, dan had ik het absoluut niet gedaan. Sinds mijn vijfde zit ik in een handbike en zwemmen deed ik er al bij. Alleen het looponderdeel in de racerolstoel is anders, maar het heeft ook wel weer een bepaalde overlap met het handbiken qua spiergroepen.

Soms is het wel puzzelen met de wedstrijden. Dit jaar valt het gelukkig redelijk gunstig, maar soms is het kiezen. Tegelijk met Emmen zijn bijvoorbeeld de EK Triathlon in Spanje. Dat is dus keuzes maken.” Vorig jaar was Plat er juist niet bij in Emmen, toen in de tweede stad van de provincie Drenthe net als in 2017 een World Cup Para-Cycling werd verreden. “Liever start je natuurlijk wel, zeker bij zo’n mooi evenement in eigen land. Maar voor ons waren de WK in Italië toen belangrijker en de wereldbeker in Emmen viel redelijk kort voor de WK. Qua trainingsopbouw was het niet handig om het allebei te doen, vooral omdat ik daarvoor ook nog races had in Italië. Ik heb toen besloten om in Italië te blijven voor een trainingskamp en niet naar Emmen te komen. Gelukkig ben ik er dit jaar wel weer bij!”

Aan zijn enige deelname, in 2017 was Plat er wel bij in Emmen, bewaart hij goede herinneringen. Op het parcours rond de Meerdijk veroverde hij goud bij zowel de wegrace als de tijdrit. “Ik weet nog dat het een redelijk bizar weekend voor mij was. Op woensdag zwom ik nog een openwaterwedstrijd en op zondag reed ik de marathon in Heidelberg. Met name aan de tijdrit startte ik daardoor redelijk vermoeid. Gelukkig ging het tijdens de wedstrijden wel goed en won ik twee keer goud. Het is een lastig parcours, juist omdat het vlak is. Het is daardoor moeilijker om de verschillen te maken. Als het iets meer bergop en bergaf is, kun je met je vermogen het verschil maken, maar hier zijn het echt de details die tellen.” Of Plat bij de WK dit jaar op herhaling gaat? “Ik ga er denk ik wel als favoriet naartoe, maar op dit parcours zijn er meerdere jongens die lang mee kunnen. Dus het gaat een mooie strijd worden denk ik.”

Recommended Posts

Leave a Comment