Nederland keert met maar liefst 11 medailles terug van de WK Para-cycling Track in Rio de Janeiro. Het team van bondscoach Eelke van der Wal won vijf keer goud, twee keer zilver en vier keer brons. Alleen Groot-Brittannië presteerde met 18 medailles nog beter dan Nederland. De prestaties in Brazilië beloven veel voor de WK’s Para-Cycling die volgend jaar in Nederland plaatsvinden.

Twee keer goud op dag één

Met verschillende voormalig wereldkampioenen en medaillewinnaars op de Paralympische Spelen in de gelederen waren de verwachtingen van het Nederlandse team vooraf hooggespannen. Dat juist debutante Caroline Groot bij haar debuut op het hoogste podium direct een gouden medaille won, nam een belangrijk deel van de druk weg voor de rest van het team. De Andijkse mocht de wereldkampioenstrui aantrekken na winst op de 500m tijdrit. Alyda Norbruis had even daarvoor al voor een kleine verrassing gezorgd door zich als snelste te plaatsen voor de finale van de 3km individuele achtervolging. De Friezin bleef op haar minst favoriete onderdeel in de finale vervolgens de Chinese Sini Zeng voor en zorgde daarmee voor de tweede Nederlandse wereldtitel.

De dag van Alyda Norbruis

Op dag twee van de wereldkampioenschappen bewees Norbruis andermaal over geweldige benen te beschikken. In één dag pakte ‘The Dutch Rocket’ zowel goud op de 500m tijdrit als op de scratch. Daarmee bezorgde Norbruis zichzelf in amper een paar uur tijd de negende én tiende wereldkampioenstrui van haar carrière, die daarmee bovendien ongeslagen bleef op de wereldkampioenschappen 2018. Tussen de twee gouden medailles van Norbruis door was het de beurt aan een Arnoud Nijhuis. Op zijn favoriete onderdeel, de 1km tijdrit, moest hij ondanks een goede race echter het hoofd buigen voor zijn Chinese rivaal Li Zhangyu. Ook de tandem met Tristan Bangma en Patrick Bos botste in Rio zoals verwacht op stevige concurrentie. Op de 4km achtervolging eindigde het duo achter een Brits en een Spaans team als derde.

Gouden debuut Groot

Caroline Groot begon de derde dag van de wereldkampioenschappen met een kleine teleurstelling. Groot moest op de 3km individuele achtervolging het brons aan de Amerikaanse Samantha Bosco laten. De teleurstelling was gelukkig maar van korte duur. Op de scratch toonde ze zich andermaal de snelste van het veld door in de laatste 500m bij haar concurrenten weg te sprinten en haar tweede gouden medaille op te eisen. Daarmee kreeg dag 3 alsnog een gouden randje nadat Daniel Abraham en de tandem Tristan Bangma en Patrick Bos al brons hadden gewonnen. Abraham deed dat op de 4km achtervolging, Bangma en Bos achter twee Britse teams – traditioneel erg sterk op de tandem – op de 1 km tijdrit.

Britse hegemonie en WK’s in eigen land

De Nederlandse tandem kon ook op de slotdag van de wereldkampioenschappen de Britse hegemonie niet doorbreken, al lukte het wel om een volledige Britse finale te voorkomen. In de eindstrijd bleek het duo James Ball en Peter Mitchell echter te sterk voor de Nederlanders, die daarmee na twee bronzen plakken ook een zilveren exemplaar mee naar huis mochten nemen. Daarvoor had Daniel Abraham, dit keer op de 15 km scratch, al brons gewonnen waardoor het totaal aantal gewonnen medailles voor Nederland op 11 kwam. Een ongekende oogst voor de Nederlandse equipe, die volgend jaar twee WK’s in eigen land mag rijden: in Apeldoorn op de baan (14-17 maart) en in Emmen op de weg (12-15 september). In juli van dit jaar vindt er bovendien al een World Cup wedstrijd plaats in en om Emmen.

Recommended Posts

Leave a Comment

Podium tijdens Para-cycling World Championships in ApeldoornPara-cycling rijders in actie tijdens World Cup in Emmen