Nederland heeft de WK Para-cycling in het Italiaanse Maniago afgesloten met 9 keer goud, 3 keer zilver en 1 keer brons. Een geweldige prestatie van de selectie van bondscoache Eelke van der Wal en veelbelovend voor de WK’s in eigen land van volgend jaar: de wereldkampioenschappen op de baan in Apeldoorn (14-17 maart) en de wereldkampioenschappen op de weg in Emmen (11-15 september).

Oranje feestje op dag 1

Het Nederlandse team beleefde donderdag een droomstart. Al bij de eerste categorie van de wereldkampioenschappen in Italië was het direct raak. Jetze Plat (H4) reed ondanks de regen een perfecte race en verdedigde daarmee met succes zijn wereldtitel tijdrijden. De titel van Plat bleek slechts het begin van een oranje feestje op dag 1. Achtereenvolgens snelden Laura de Vaan (H5), Jennette Jansen (H4) en Carmen Koedood (H2) naar een gouden medaille in de tijdrit. Koedood prolongeerde daarmee net als Plat met succes haar wereldtitel.

Twee keer net niet

Verwend door de resultaten op dag een leek dag twee ‘een dag van net niet’ te worden voor de Nederlanders. Vincent ter Schure en Timo Fransen veroverden weliswaar zilver, maar door het verschil van minder dan een seconde met de uiteindelijke winnaars (+0.55) Stephen Bate en Adam Duggleby uit Groot-Brittannië was de wereldtitel voor de Nederlanders dichterbij dan ooit. Hetzelfde gold voor Tim de Vries die slechts vijf seconden moest toegeven op de Amerikaanse winnaar Oscar Sánchez. Gelukkig kwam er dankzij Daniel Gebru Abraham alsnog Nederlands goud bij. Gebru toonde zich in de C5-categorie overduidelijk de sterkste en volgde zodoende zichzelf op als wereldkampioen.

Handbikers bevestigen supervorm

Na de successen in de tijdrit volgde zaterdag en zondag de wegraces. Toonde de Nederlandse handbikers in de tijdrit uitstekend in vorm te zijn, in de wegrace werd deze nog eens dubbel en dwars bevestigd. Jetze Plat, Carmen Koedood en Jennette Jansen voltooiden alle drie de dubbel door na hun wereldtitels in de tijdrit ook goud te winnen in de wegrace, terwijl Laura de Vaan een zilveren medaille toevoegde aan haar prijzenkast. In de H5 categorie haalde Nederland zelfs met twee man het podium. Debutant Mitch Valize reed verrassend naar het brons, terwijl Tim de Vries revanche nam voor de verloren tijdrit en net als vorig jaar wereldkampioen op de weg werd.

Met vertrouwen naar WK’s in eigen land

Op de slotdag van de WK slaagde Nederland er niet in het medailletotaal van dertien stuks verder op te voeren. Tweevoudig wereldkampioen op de baan Caroline Groot moest na een valpartij opgeven, terwijl de drie Nederlandse tandems Vincent ter Schure/Timo Fransen, Stephen de Vries/Patrick Bos en Tristan Bangma/Cor van Leeuwen in de wegrace alle drie te maken kregen met materiaalpech. Daniel Gebru Abraham kwam nog wel dichtbij een medaille, maar de wereldkampioen tijdrijden kwam na inhaalrace in de sprint niet verder dan de vierde plaats. Met negen keer goud kan Nederland echter meer dan tevreden zijn en met vertrouwen toeleven naar de wk’s die volgend jaar in eigen land worden gehouden. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Vincent ter Schure en Timo Fransen onderweg naar goud bij de Para-cyling World Cup in EmmenMartin van de Pol in tweede positie, achter de Fransman Dorian Foulon