In het gebouw van PRO Emmen was het op vrijdagmiddag 6 juli een drukte van belang. Als side-event van de World Cup Para-Cycling organiseerde Drenthe Beweegt een symposium met het thema: “Waar een wil is…”

Het symposium werd gepresenteerd door Hans Derks van SportDrenthe en Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Het programma stond bol van de bekende namen: zo waren onder meer helden als Bibian Mentel en Kjeld Nuis te gast.

Drenthe Doet Mee

Ben Haverkort, directeur van FC Emmen, vertelde over het bijzondere jaar dat FC Emmen achter de rug heeft. Het volgende seizoen speelt de voetbalclub in de Eredivisie en die overstap wordt verbonden aan een nieuw initiatief: stichting Noaberschap United. “Daarmee wil FC Emmen van maatschappelijke betekenis zijn voor de regio rondom Emmen,” aldus Ben Haverkort. Dat sluit nauw aan bij een nieuw, grootschalig project in Drenthe: Drenthe Doet Mee. De filosofie achter dit project is dat iedereen (maatschappelijk) mee kan doen, wanneer er uit wordt gaan van de wil bij inwoners. Haverkort gaf tijdens het symposium letterlijk de aftrap van Drenthe Doet Mee, dat specifiek gericht is op het versterken van gezond gedrag van inwoners.

Bibian Mentel

Hét voorbeeld van ‘waar een wil is, is een weg’, dat is toch wel Bibian Mentel. Na negen keer kanker, een geamputeerd onderbeen, meerdere operaties en een groot aantal bestralingen won ze afgelopen winter toch twee keer goud bij de Paralympische Spelen in Zuid-Korea. Bij het symposium in Emmen vertelde ze over haar succesvolle sportcarrière.

“Snowboarden, of sporten in het algemeen, is natuurlijk ook een vorm van ontsnappen aan de werkelijkheid. Even alle tegenslagen vergeten. En dat gaat met vallen en opstaan. Diepe dalen en hoge pieken. Opgeven is simpelweg geen optie. Je moet altijd durven blijven geloven, dat is het belangrijkste.” Mentel liet een diepe indruk achter in de muisstille zaal, en ontving na afloop dan ook een staande ovatie.

Sidney Bito

De Para-Sport kent vele atleten met mooie levensverhalen. Eén daarvan is Sidney Bito, een uit Curaçao afkomstige handbiker. Bito werd tijdens het symposium geïnterviewd door Robin Wubbe, Para-Watcher. Bito vertelt dat hij in 2001 naar Nederland verhuisde. “Ik kwam in Leeuwarden terecht, maar maakte vrienden met de verkeerde mensen. Ik maakte slechte keuzes, en dat was mijn eigen schuld. Ongeveer acht jaar geleden werd ik in mijn rug geschoten. Dat leverde me een dwarslaesie op. Nu zit ik in een rolstoel.”

Bito ziet deze episode echter als iets positiefs. “Dat ik in mijn rug geschoten werd, was eigenlijk het beste wat me ooit is overkomen. Na twee donkere dagen, dacht ik opeens: ik ga me niet voor de wereld afsluiten. Uiteindelijk schreef ik me in bij een sportclub voor Para-Sporters. Zo begon ik met handbiken. Ik heb inmiddels meegedaan met de Alpe d’HuZes en die berg omhoog gereden. En nu sta ik hier, bij de wereldbekerwedstrijden.”

Kjeld Nuis

Het is voor Kjeld Nuis het tweede jaar op rij dat hij aanwezig is bij de World Cup Para-Cycling in Emmen. Vorig jaar gaf hij wielerclinics aan kinderen, nu neemt hij deel aan het symposium. “Ik heb wat met dit evenement. Dat komt natuurlijk ook omdat het in Emmen is – ik woon hier nu al een aantal jaar met veel plezier. Deze atleten, dat zijn topsporters. Het is heel indrukwekkend om dat van dichtbij te zien. Het is een heel inspirerende week.”

Daarna volgde een interview met Nuis à la collegetour. Nuis kreeg een aantal filmpjes te zien, waaronder zijn gouden races op de Olympische Spelen in Zuid-Korea, vervolgens zijn huldiging in Emmen en het record dat hij heeft gezet als snelste man op de schaats. “Sport is nou eenmaal het leukste als je kunt winnen. Van jezelf winnen, dat is het allerbelangrijkste.” Zoals een collegetour-opzet betaamt, volgden er vragen van studenten – in dit geval leerlingen van PRO Emmen. Zij mochten van alles aan Nuis en Mentel vragen. Eén leerling vroeg aan Nuis: “Hoe voelt dat, het moment vlak voordat je naar de start moet?” Nuis lacht: “Dat is een goede vraag. Eerlijk? Echt verschrikkelijk! Maar na afloop is dat het allemaal waard.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Leerlingen van Drentse scholen genieten van clinics Para-cycling World Cup