In Groningen en Friesland vindt deze week (4-8 april) de Healthy Ageing Tour plaats. Naast de elite-vrouwen en junior-vrouwen is er met Para-cycling dit jaar voor het eerst nog een derde categorie aan het programma van de etappekoers toegevoegd. De wedstrijd is naast de Para-cycling World Cup, in juli dit jaar in Emmen, de tweede Nederlandse wedstrijd op de internationale kalender van wielerbond UCI.

Seizoensopener

De Healthy Ageing Tour Para-cycling wordt op woensdag 4 april, donderdag 5 april en vrijdag 6 april verreden. De etappekoers in Noord-Nederland is voor veel Para-cycling atleten de opening van het wegseizoen. Eind maart verschenen verschillende deelnemers nog aan de start van de UCI Para-cycling Track wereldkampioenschappen. Op de baan van Rio de Janeiro (Brazilië) verzamelde de Nederlandse ploeg 11 medailles, waarvan maar liefst 5 gouden. De Friese Alyda Norbruis werd zelfs op drie verschillende afstanden wereldkampioen. Norbruis is zonder twijfel vastbesloten om ook in haar eigen Friesland iets moois te laten zien.

Parcours en deelnemers

Net als bij de elite-vrouwen en junior-vrouwen geldt Heerenveen woensdag als startplaats van de wedstrijd. Op de Abe Lenstraboulevard – vlakbij het stadion van voetbalclub sc Heerenveen – is de start van een individuele tijdrit. Een dag later volgt een omloop door Het Westerkwartier met Grootegast als start- en finishlocatie. De slotrit op vrijdag start en eindigt in Winschoten en vindt plaats rond het Oldamptmeer. In de Para-cycling wedstrijd komen zowel mannen als vrouwen aan het vertrek en wordt in verschillende categorieën gereden, met wedstrijden in de C-klasse (C1-C5) en de tandemklasse (B1-B2).

Recommended Posts

Leave a Comment

Caroline Groot op WK Baan in Rio de JaneiroLogo Healthy Ageing Tour