De para-cycling atleten kunnen bijna niet wachten tot volgend jaar. Van 12 tot 15 september 2019 is Emmen gastheer van de wereldkampioenschappen Para-cycling. Het toetje voor de gemeente en provincie na de organisatie van twee succesvolle wereldbekerwedstrijden, waarvan de tweede editie dit weekend in Emmen werd gehouden.

319 atleten uit 31 verschillende landen streken de afgelopen dagen neer in Emmen voor de UCI Para-cycling World Cup, de wereldbekercompetitie voor wielrenners met een lichamelijke beperking. De renners uit 36 landen wereldwijd genoten met volle teugen van het parcours, de podiumceremonies en de gastvrijheid van de verenigingen op de Meerdijk, die hun accommodaties openstelde en een groot aantal vrijwilligers leverden voor het evenement. Op vrijdag werden de rijders tijdens hun tijdrit bovendien aangemoedigd door bijna 1.000 schoolkinderen uit de omgeving die deelnamen aan verschillende side-events op het naast het parcours gelegen Beweegplein.

Succesvolle generale

Eric Kersten van sportevenementenbureau The Organizing Connection, dat de drie Para-cycling evenementen organiseert, is blij met het verloop van de tweede editie van de World Cup in Emmen. “In 2017 zijn we begonnen met de World Cup Para-cycling, in de opmaat naar de wereldkampioenschappen van volgend jaar. Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn over deze editie en klaar zijn voor de WK. De atleten en de UCI zijn ook super blij. Ze zien veel vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de fantastische inzet van alle vrijwilligers hier in Emmen. Daarnaast is ook de samenwerking met stad en de provincie Drenthe uitstekend geweest.”

Positieve stimulans

De komst van de Para-cycling World Cup en wereldkampioenschappen zorgen onder meer voor een enorme stimulans voor de toerismesector in de provincie, doordat deelnemers en officials bijna een week lang in Emmen en omgeving blijven overnachten. Bovendien zet de provincie zich nog meer op de kaart als dé fietsprovincie van Nederland. Gedeputeerde Henk Jumelet is dan ook blij dat de sportevenementen in de provincie Drenthe gehouden worden. “In 2016 hebben we het Bike Region Label ontvangen van de UCI. Daarbij hebben we ook aangegeven dat we heel graag grote evenementen naar Drenthe te willen halen. Para-cycling past bovendien in ons beleid, dus we zijn hartstikke blij dat na 2017 en 2018 de Para-cycling World Cup volgend jaar de WK in Emmen, in Drenthe, worden gereden.”

Nederlandse successen

De wereldbekerwedstrijden in Emmen haalden bovendien het beste naar boven bij de Nederlandse para-cycling selectie. Maar liefst 19 medailles bleven er in Nederland. Handbikers Carmen Koedood, Laura de Vaan, Jennette Jansen, Tim de Vries, het tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen behaalden allen de dubbel in Emmen, door zowel in de tijdrit als de wegrace goud te winnen. Daniel Gebru en Geert Schipper zorgden voor de elfde en twaalfde gouden medaille. De andere medailles werden gewonnen door Chantal Haenen (brons en zilver), Caroline Groot (zilver), Mitch Valize (zilver), Martin van de Pol (zilver) en de tandemrijders Tristan Bangma en Cor van Leeuwen (twee keer zilver).

Recommended Posts
Handbiker Tim de Vries komt als eerste over de streepHandbiker Tim de Vries op het onderdeel team-relay in Emmen