Een maand na de UCI Para-cycling World Cup in eigen land staan in Maniago (Italië) de wereldkampioenschappen op het programma. Na de succesvol verlopen wereldbekerwedstrijden in Oostende en Emmen zijn de verwachtingen voor de WK opnieuw hooggespannen. Lukt het TeamNL opnieuw om een medaillerecord te vestigen?

Record na record

Vorig jaar keerde het Nederlandse team met maar liefst 16 medailles terug uit Pietermaritzburg (Zuid-Afrika). Carmen Koedood (wegwedstrijd en tijdrit H2 vrouwen), Jetze Pla (wegwedstrijd én tijdrit H4 mannen), Tim de Vries (wegwedstrijd H5 mannen) en Daniel Abraham Gebru (tijdrit C5 mannen) kroonden zich in Zuid-Afrika tot wereldkampioen. Ook op de wereldkampioenschappen op de baan in Rio de Janeiro en de wereldbekerwedstrijden werden vervolgens medaillerecords gebroken. Zowel in mei in België als afgelopen maand in Emmen eindigde de selectie van de bondscoaches Eelke van der Wal en Loes Gunnewijk bovendien bovenaan de medaillespiegel voor landen. Het toont aan dat het Nederlandse para-cycling in de lift zit en de prestaties zijn veelbelovend met het oog op de WK van volgend jaar in Emmen (11-15 september) en de Paralympische spelen van 2020 in Tokio.

Uitdagend parcours

Op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus staan de tijdritten op het programma, zaterdag en zondag worden de wegraces en team-relays verreden. In Noord-Italië krijgen de Nederlandse wielrenners komend weekend met een uitdagend parcours te maken. In en rond de stad Maniago – bekend vanwege zijn staalproductie en export van scharen en messen – gaat het vrijwel continu op en af. Na een stuk verraderlijk vals plat omhoog eindigt de ronde na 13,6 kilometer op de Piazza Italia, een plein in het centrum van Maniago.

IJzersterke concurrentie

Naast het parcours dienen de Nederlanders in Italië af te rekenen met concurrentie uit 40 andere landen. Omdat de prestaties op de wereldkampioenschappen meetellen voor kwalificatie voor de Paralympische spelen in 2020 is de complete wereldtop aanwezig in Maniago. Was Carol Cooke (T2) tijdens de Para-cycling World Cup in Emmen nog de enige Australische aan de start, op de WK in Maniago is het land met een sterk blok vertegenwoordigd. Andere sterke landen zijn Groot-Brittannië en Verenigde Staten, terwijl van thuisland Italië met voormalig autocoureur Alessandro Zanardi als een van de concurrenten van Tim de Vries ook het een en ander mag worden verwacht.

Selectie Nederland

Cycling: Caroline Groot (C5), Daniel Gebru Abraham (C5), Martin van der Pol (C5) en Stijn Boersma (C3)

Handbike: Carmen Koedood (H2), Jennette Jansen (H4), Laura de Vaan (H5), Mark Mekenkamp (H3), Jetze Plat (H4), Geert Schipper (H4), Mitch Valize (H5), Tim de Vries (H5) en Johan Reekers (H5)

Tandem: Stephen de Vries en Cor van Leeuwen (piloot), Tristan Bangma en Patrick Bos (piloot), Vincent Ter Schure en Timo Fransen (piloot)

Recommended Posts

Leave a Comment

Para-cycling World Cup Emmen 2018Vincent ter Schure en Timo Fransen onderweg naar goud bij de Para-cyling World Cup in Emmen