De UCI World Cup Para-Cycling en alle daaraan verbonden side-events kunnen niet plaatsvinden zonder vrijwilligers. Het hele weekend staan er vrijwilligers het verkeer te regelen, broodjes te smeren en te chaperonneren bij dopingcontroles. 

Het zijn de lokale sportclubs op de Meerdijk die zorgen voor alle vrijwilligers. De Wielersportvereniging Emmen (Wsv Emmen), Atletiekvereniging EAC De Sperwers (EAC De Sperwers) en Gehandicapten Sport Club Emmen (GSC Emmen) werken de hele week al onvermoeibaar om een succesvol, gezellig en sportief evenement neer te zetten.

Van vrijwilligers voor vrijwilligers

De kantine van de Wsv Emmen heet deze week “Volunteer Home”. Hier worden duizenden broodjes gesmeerd, talloze kannen koffie gezet en een indrukwekkende hoeveelheid lunchpakketjes ingepakt. “Wij regelen de koffie, de lunch, de tussendoortjes en het diner voor alle vrijwilligers die vier dagen klaar staan tijdens de World Cup Para-Cycling,” vertelt bestuurslid Janneke Germs. Ondertussen roert ze in twee enorme pannen soep. “Die zijn voor de lunch. De broodjes die in de lunchpakketten zitten, worden gesmeerd door ons inmiddels befaamde brood-smeer-team. De één snijdt de broodjes open, de ander besmeert het met boter, de volgende doet het beleg en de laatste doet het brood in een zakje. Dat gaat… Gesmeerd!”

’s Avonds worden de vrijwilligers getrakteerd op verschillende buffetten. Germs: “Het levert een boel gezelligheid op, al die vrijwilligers in onze kantine. Iedereen komt hier samen: de motards, de verkeersregelaars en chaperonnes. Maar ook de ehbo’ers, de vrijwilligers van de andere sportclubs en UCI en KNWU officials. En iedereen kent elkaar.”

Van chauffeurs tot chaperonnes
Naast de catering regelt de WSV Emmen ook deels de motorrijders, verkeersregelaars, chauffeurs van de volgauto’s en dopingchaperonnes. Ook organiseert de vereniging clinics en andere side-events. Jan Kalter, voorzitter van de WSV Emmen, is daar erg trots op. “In 2016 hebben we als vereniging meegeholpen met de European Handbiking Circuit. Dat was erg leuk. Het volgende jaar werden we gevraagd om mee te helpen met de UCI Para-Cycling World Cup wedstrijd die in Emmen plaats zou vinden. Zo zijn we er een beetje ingerold.”

WSV Emmen is blij om mee te werken aan de wereldbekerwedstrijden Para-Cycling. Kalter: “Niet alleen werk je samen met andere sportverenigingen op de Meerdijk, maar ook met allerlei andere organisaties die zich inzetten voor sport in Drenthe. Daarnaast is dit evenement geweldig voor de clubbinding – er zijn immers zoveel leden van de WSV Emmen betrokken als vrijwilliger. Volgend jaar gaan we weer een nieuwe uitdaging aan: dan gaan we van wereldbeker naar wereldkampioenschap.”

Van para-cyclists tot publiek

Ook bij de Atletiekvereniging E.A.C. De Sperwers is het een gezellige drukte. Op de barbecue liggen hamburgers te bakken. Henry de Leeuw is namens De Sperwers coördinator van het wereldbekerwedstrijden Para-cycling. “Wij faciliteren tijdens dit evenement. Samen met de Gehandicapten Sport Club Emmen stellen we onze kleedkamers en douches beschikbaar voor de atleten. Ook worden hier de anti-doping controles gehouden. Het publiek kan in onze kantine koffie en iets lekkers kopen en gebruikmaken van onze toiletten. Onze atletiekbaan is gebruikt voor een clinic rolstoelbasketbal.”

Ook De Leeuw vindt de World Cup Para-Cycling een prachtig evenement om als lokale sportclub aan mee te werken. “We nemen graag deel aan activiteiten met ons buurverenigingen op de Meerdijk. Dit evenement past precies in onze sociaal-maatschappelijke doelstelling: het bevorderen van gezondheid door beweging. Dat past goed bij onze visie. Niet alleen spekken daarmee onze clubkas, maar brengen ook zo’n 25 vrijwilligers op de been.”

Van racerunnen tot rondemissen
“Straks geef ik een clinic racerunnen. Dat is voor de eerste keer. Ik heb er wel zin in hoor!” roept Gijsjan Hooijer enthousiast. Dit weekend laat de Gehandicapten Sport Club Emmen jongeren uit de buurt kennis maken met parasporten. “Gisteren mocht ik scholieren begeleiden bij hun eerste keer handbiken. Dat was een groot succes. Ik werk al bijna vijftig jaar met gehandicapten sport en geef hier dan ook regelmatig voorlichtingen op scholen over. Dat maakt vaak wel indruk.”

Naast het organiseren van clinics regelt de GHC Emmen ook de opbouwploeg, de chauffeurs voor de officials, de parkeerplaats en de huldigingsceremonie. Hooijer is blij met de wereldbekerwedstrijden. “Het is goed om op deze manier relatief onbekende takken van sport aandacht te kunnen geven. Gehandicaptensport blijft nu eenmaal een ondergeschoven kindje. Maar wat we dit weekend in Emmen zien, dat is puur topsport.

Recommended Posts

Leave a Comment

Handbiker Tim de Vries komt als eerste over de streep