Afgelopen zomer werd er in Emmen voor het eerst de wereldbeker wielrennen voor atleten met een handicap, ook wel para-cycling genoemd, georganiseerd. Deze wereldbeker was het eerste deel van de Para-Cycling trilogie, want ook van vrijdag 6 t/m zondag 8 juli 2018 wordt de UCI Para-Cycling Road World Cup verreden in Emmen. In 2019 vindt het hoogtepunt plaats, want dan is Emmen de trotse gastheer van de para-cycling wereldkampioenschappen. Deze wereldkampioenschappen vinden plaats in een pre-paralympisch jaar waarbij het evenement geldt als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.

Afgelopen jaar waren de Nederlanders Daniel Gebru, Tim de Vries, Jetze Plat en Laura de Vaan de grote winnaars en ook voor de komende twee jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. In Emmen verschijnt de mondiale para-cycling top aan de start en de concurrentie is met maar liefst 300 wielrenners uit meer dan 30 landen groot te noemen. Naast de wielerwedstrijden worden er diverse sport-en spelactiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis.

Wat is Para-Cycling precies?
Para-Cycling omvat alle wielerdisciplines voor renners met een handicap. Omdat niet elke handicap gelijk is, zijn er in het Para-Cycling vier disciplines onderverdeeld in verschillende klassen (cycling, handbiken,tandem en tri-cycling). De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie.

Cycling
Bij cycling fietsen de wielrenners op een standaard racefiets (met eventuele aanpassingen). Cycling is verdeeld in vijf klassen, in elke klasse zijn wielrenners te vinden met een amputatie of hersenverlamming. Cycling is verdeeld in vijf klassen, de renners worden geclassificeerd en
ingedeeld in een passende klasse.

Handbike
Een handbiker rijdt op een driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van de beperking. De handicap van de wielrenner bepaalt de klasse waarin zij uitkomen.

Tandem
Wielrenners met een visuele beperking rijden met een piloot op een tandem. De voorste renner is de piloot en bestuurt het voorwiel. De achterste renner heeft een visuele beperking.

Tri-Cycling
Een tri-cycle is een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Er bestaan twee klassen: de T1 en T2.

Recommended Posts

Leave a Comment

Podium tijdens Para-cycling World Championships in Apeldoorn