Emmen en Drenthe zijn inmiddels bekende grond voor de internationale para-cycling top. Een groot deel van het deelnemersveld dat van 11 tot en met 15 september aan de start verschijnt bij de WK para-cycling 2019 was er ook bij tijdens de succesvolle World Cups in 2017 en 2018. Voor zowel renners als organisatie de perfecte voorbereiding op de wereldkampioenschappen, die een prachtige bekroning zijn voor Drenthe als de fietsprovincie van Nederland! 

TeamNL succesvol in Emmen
In 2017 maakte Emmen voor het eerst kennis met para-cycling. Nederlanders Jetze Plat, Tim de Vries en Daniel Gebru werden de grote winnaars van de eerste wereldbekerwedstrijd in Emmen. In zowel de tijdrit als de wegrace pakten Gebru (klasse MC5) en de handbikers Plat (klasse MH4) en De Vries (klasse MH5) de winst op het parcours rond de Oude Meerdijk – het voetbalstadion van eredivisionist FC Emmen. Ook een jaar later bleek Emmen het beste naar boven te halen bij de Nederlandse wielrenners. Carmen Koedood (klasse WH2), Laura de Vaan (klasse WH5), Jennette Jansen (klasse WH4), Geert Schipper (klasse MH4) en opnieuw De Vries wonnen in Emmen namens TeamNL allemaal de dubbel. Verdeeld over de twee edities werden er in totaal maar liefst 32 medailles verzameld door de Nederlandse equipe.

Road to Tokyo loopt via Emmen
De wereldkampioenschappen zijn voor de ruim 300 rijders uit meer dan 30 landen de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Iedereen wil bij de WK
in topvorm zijn. De belangen zijn dit jaar bovendien extra groot doordat in Emmen kwalifi catie voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio op het spel staat. Naast de wereldtitels en bijbehorende regenboogtruien kunnen landen startbewijzen verdienen voor het belangrijkste sportevenement ter wereld. Op de vorige Spelen in Rio de Janeiro (2016) veroverde Nederland vier gouden medailles in het para-cycling. Het team van bondscoaches Eelke van der Wal en Floris Goesinnen is vastbesloten om dat aantal te overtreffen. De Road to Tokyo loopt via Emmen.

“Betrokkenheid in Drenthe is echt uniek”
De komst van de WK is ook voor organisator Team TOC een kroon op het werk. Daarom wordt er samen met gemeente, provincie en andere
samenwerkende partijen extra uitgepakt dit jaar. “We werken heel graag in Drenthe”, vertelt directeur Eric Kersten, die naast de twee wereldbekerwedstrijden de afgelopen jaren ook het evenement Red Bull Kop over Kop in de provincie organiseerde. “Drenthe is fi etsen. De liefde voor de fiets zit diepgeworteld in de provincie. Daarnaast is de betrokkenheid in Drenthe echt uniek. De afgelopen twee jaar hebben de wielervereniging WSV Emmen, atletiekvereniging EAC De Sperwers en Gehandicapten Sportclub Emmen bijvoorbeeld bergen werk met ons verzet. Dit jaar gaan we daar samen nog een schepje bovenop doen.”

Van sportclinics tot optredens: gratis toegang voor iedereen. 
Meer nog dan de vorige twee jaar worden de WK in Emmen een wielerfeest voor iedereen. Zo vinden er veel activiteiten plaats voor jong en oud. In het centrum en, in het weekend, op de Meerdijk worden gratis sportclincis georganiseerd zoals BMX, handbiken, e-hockey, skaten en staan er een voetbalkooi en een groot springkussen. Ook kun je bossaball – volleybal op een springkussen – spelen en een uitdagende muur beklimmen. Maar ook muziekliefhebbers zijn van harte welkom, zo staan er op zaterdagmiddag diverse bekende Nederlandstalige artiesten op het podium. Nog meer reden dus om te komen kijken. Maak het mee in Emmen!

Recommended Posts

Leave a Comment