Imke Brommer (21) verruilde afgelopen zomer het Noord-Hollandse Kudelstaart voor Apeldoorn. Met Omnisport om de hoek en de Veluwe binnen handbereik kan de wielrenster iedere dag naar hartenlust trainen. Van 14 tot en met 17 maart hoopt ze te schitteren tijdens de UCI Para-cycling Track World Championships. “Het is geweldig om te kunnen doen wat je het liefst doet.”

Harder dan solo

Minder dan een jaar geleden voegde Brommer zich bij de Nederlandse Para-cycling selectie. Ze was lid van de talentengroep van de KNWU toen ze door bondscoach Eelke van der Wal werd gevraagd. Niet omdat ze een lichamelijke of visuele beperking had, maar om als piloot de slechtziende Larissa Klaassen te ondersteunen op de tandem. De twijfels die ze had waren snel verdwenen toen ze voor het eerst op de tandem stapte. “De tandem gaat zo hard. Misschien nog wel harder zelfs dan solo. Dat is zo vet. Bovendien ben ik een sociaal type. Ik help graag andere mensen. De rol als pilote is me daarom op het lijf geschreven.”

WK in eigen land

Tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor valide wielrenners, afgelopen maart in Omnisport, ontmoette de twee elkaar voor het eerst. Tijdens de WK in eigen land beleefden Imke en Larissa vanaf de tribune de successen van de Nederlandse deelnemers. Precies een jaar later hopen ze op dezelfde wielerbaan samen medailles te winnen voor Nederland. “Ik vind het echt top dat de WK in eigen land plaatsvinden. Familie en vrienden, allemaal kunnen ze komen kijken. Ik kijk ernaar uit om hen te laten zien wat ik doe. Hoe meer mensen straks juichen, hoe beter.”

Keihard trainen en genieten

Brommer voelt zich helemaal thuis in Apeldoorn, waar ze een woning deelt met collega-wielrenster Steffie van der Peet. Ook al is het keihard werken, ze geniet van het bestaan als topsporter. Spijt van de verhuizing heeft ze dan ook niet. “Vanaf het begin voel ik me hier thuis. Het is geweldig om te kunnen doen wat je het liefst doet. De baan is heel dichtbij en het is heerlijk trainen in Gelderland. Nog steeds kijk ik mijn ogen uit als ik ga trainen in de omgeving. Zeker in het begin had ik soms het gevoel dat ik op vakantie was in het buitenland, zo mooi is het hier. Echt prachtig!”

Medaille

De trainingen in Omnisport en de Veluwe werpen hun vruchten af. Tijdens de World Cup van Manchester stond er na 1 KM 1.08.340 op het bord. Een gemiddelde snelheid van liefst 52,92 uur. Goed voor zilver achter het ongenaakbare Britse duo Sophie Thornhill/Helen Scott. “Dat was een enorme verrassing voor ons. Eigenlijk kon ik niets meer uitbrengen na de race, maar ik dacht dit moet ik tegen Larissa zeggen. En het mooie is: het kan alleen nog maar beter.” Een medaille is dan ook het doel in Apeldoorn. “Hopelijk kunnen we nog dichterbij de Britten komen en misschien zelfs wel er overheen. We willen ze in ieder geval flink bang maken richting volgend jaar als de Paralympische Spelen zijn.”

Recommended Posts

Leave a Comment