Een gouden medaille zat er niet in op de slotdag van de 2019 UCI Para-Cycling Track World Championships in Apeldoorn. Daarvoor waren de Australiër Alistair Donohoe en de Australische en Britse tandems simpelweg te sterk, maar met twee keer brons – voor de Nederlandse vrouwentandem Larissa Klaassen/Imke Brommer op de sprint en Daniel Abraham Gebru op de scratch kon Apeldoorn toch nog twee keer juichen.

Nederlanders naar halve finale tandemsprint

De Nederlandse para-cycling selectie kon opnieuw rekenen op veel support in Omnisport. Het aanwezige publiek zag eerst de tandems zich gemakkelijk kwalificeren voor de kwartfinale van de 200 meter sprint, waarin zowel de Nederlandse vrouwen als mannen ook veel sterker bleken dan hun tegenstanders. Klaassen en Brommer rekenden over twee heats af met een Chinese tandem, Tristan Bangma en Patrick Bos versloegen de Grieken zonder op herhaling te hoeven.

Brons op de scratch voor Gebru 

Terwijl de tandems zich voorbereidde op hun halve finales reden Stijn Boersma (MC3), Martin van de Pol en Daniel Gebru Abraham (MC5) de scratch. Boersma eindigde in zijn race als zevende. Abraham Gebru – gisteren al goed voor brons op de individuele achtervolging – demarreerde al vroeg bij de pelotonrace en zette de andere rijders zelfs op een ronde, maar hetzelfde lukte de Brit William Bjergfeld en de Australiër Alistair Donohoe even later. In de eindsprint tussen de drie renners ging Abraham Gebru van vroeg aan, maar zag hij de Brit en de Australiër alsnog over zich heen komen.

Tweede medaille voor vrouwentandem

Na de scratch en de teamsprints – gewonnen door het Chinese team – ging het sprinttoernooi voor de tandems verder met de halve finale. Daarin bleek het duo Klaassen/Brommer niet opgewassen tegen de Australische tandem, de tandem Bangma/Bos moest het hoofd buigen voor de Britten Neil Fachie/Mathew Rotterham. Voor Bangma en Bos bleek er vervolgens niet meer in te zitten dan een vierde plaats. De Polen Adam Brzozowski en piloot Kamil Kuczynski waren over twee races sneller dan de Nederlanders. Klaassen en Brommer sloten het toernooi wel af met een plak. In een strijd tussen Nederland en België bleken Klaassen en Brommer in eigen huis te sterk voor Griet Hoet en Anneleen Monsieur. Het goud bij zowel de mannen als de vrouwen was voor Groot-Brittannië.

Pilote Imke Brommer: “Het moest echt uit onze tenen komen in de laatste race. Als het op een derde heat was aangekomen hadden we het waarschijnlijk niet gehaald. Super dat het gelukt is!”

Medailleoverzicht TeamNL

Goud, Caroline Groot, C5, 500m tijdrit
Zilver: Alyda Norbruis, C2, 500m tijdrit
Zilver Larissa Klaassen/Imke Brommer, tandem, 1km tijdrit
Zilver: Vincent ter Schure/Timo Fransen, tandem, 4km achtervolging
Brons: Daniel Abraham Gebru, C5, 4km individuele tijdrit
Brons: Daniel Abraham Gebru, C5, 15m scratch
Brons: Tristan Bangma/Patrick Bos, tandem, 1km tijdrit
Brons: Tristan Bangma/Patrick Bos, tandem, 4km achtervolging
Brons: Larissa Klaassen/Imke Brommer, tandem, scratch

Recommended Posts

Leave a Comment