Wethouder sport van de Gemeente Apeldoorn Nathan Stukker is een fan van het eerste uur van para-cycling. Toen de gemeente na de succesvolle editie van 2015 werd gevraagd om in 2019 opnieuw het WK te organiseren, was de bestuurder direct enthousiast over de plannen. Stukker: “Het WK Para-cycling past ontzettend goed in onze gedachte dat iedereen mee moet kunnen doen.”

Sportstad Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn is de afgelopen jaren gastheer geweest van verschillende grote sportevenementen. Veel mensen zullen zich de start van de Giro d’Italia 2016 herinneren en in 2018 stroomde het Marktplein vol tijdens het EK Beachvolleybal. Stukker: “Wat het geheim van ons succes is? Dat gaan we natuurlijk niet prijsgeven. Anders gaan andere steden er straks mee aan de haal. Nee, dat is gekkigheid. Dit soort grote sporttoernooien kun je als gemeente niet alleen binnenhalen. Daar is een nauwe samenwerking met partners voor nodig. Wij hebben zo’n samenwerking met het Gelders Sportakkoord waarin we ons samen met andere gemeenten, de provincie Gelderland en verschillende sportbonden inzetten voor sport in de regio.

Verbinden

Een andere belangrijke pijler onder de successen is volgens Stukker de wijze waarop er verbinding wordt gezocht met de stad. “We willen ervoor zorgen dat een sporttoernooi niet alleen op de locatie zelf te zien is, maar door de hele stad. Dus informeren we onze inwoners over de komst en de impact van een evenement. Betrekken we de wijkraad erbij. En proberen we ervoor te zorgen dat lokale ondernemers gekoppeld worden aan de organisatie voor mogelijke samenwerking. Hierdoor ontstaan er vaak hele bijzondere en waardevolle samenwerkingen. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat deze mooie sportevenementen een succes worden.”

De parasport blijft soms wat onderbelicht, terwijl de prestaties er echt niet minder om zijn. Ik zou het daarom ontzettend mooi vinden als de tribunes flink gevuld zijn tijdens het toernooi

Spektakel gegarandeerd

Met Omnisport heeft de gemeente Apeldoorn bovendien de beschikking over een unieke sportaccommodatie, de enige locatie in Nederland waar Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek mogen worden gehouden. Vorig jaar nog konden inwoners van Apeldoorn zien hoe Kirsten Wild (3x), de teamsprint mannenploeg en Jeffrey Hoogland in hun stad wereldkampioen werden. Met het WK Para-cycling van 14 tot en met 17 maart strijkt er opnieuw een groot aantal internationale topsporters neer in hotels in de omgeving, bovendien hebben mensen gratis toegang tot het bijzondere sportevenement. “Zien bewegen, doet bewegen. Sport op het hoogste niveau werkt ontzettend inspirerend. En wie denkt dat para-cycling minder spectaculair is dan het baanwielrennen, heeft het echt mis. De wielrenners die aan het WK meedoen plaatsen zich voor de Paralympische Spelen. Alle deelnemers zullen tot het gaatje gaan. Spektakel gegarandeerd dus!”

Sport voor iedereen

Het organiseren van grote sportevenementen is niet het enige dat de gemeente doet voor de sport in de omgeving, benadrukt Stukker.“Het Gelders sportakkoord is ervoor sport in de breedste zin van het woord en voor iedereen. Van beweeglessen in verzorgingshuizen voor ouderen, tot een beweegdiploma voor de jongste generatie. Van een bijzonder groot aantal sportverenigingen in Apeldoorn, tot onze deelname aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). En dus ook voor de parasport. Het WK Para-cycling Track past ontzettend goed in de gedachte dat iedereen mee moet kunnen doen. Of je nou jong bent of oud, een amateur of een prof, een beperking hebt of niet. De parasport blijft soms wat onderbelicht, terwijl de prestaties er echt niet minder om zijn. Ik zou het daarom ontzettend mooi vinden als de tribunes flink gevuld zijn tijdens het toernooi. Een oorverdovend applaus vanuit de zaal kan een renner aanmoedigen om nét wat harder te gaan. Dat gun ik de deelnemers enorm.”

Recommended Posts

Leave a Comment