De UCI Para-Cycling World Championships 2019 in Apeldoorn hadden niet veel mooier kunnen beginnen. Tijdens het bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet veroverde Caroline Groot de eerste gouden medaille namens Nederland. De C5-rijdster snelde op de baan van Omnisport naar een nieuw persoonlijk record én een nieuwe wereldtitel. Groot: “Deze wereldtitel is nog veel mooier dan in Rio.”

Caroline Groot werd in 2018 in Rio de Janeiro ook al wereldkampioen op de 500 meter tijdrit. In eigen land maakte de Andijkse haar favorietenrol meer dan waar. De C5-rijdster kwam in de laatste rit in actie en liet de concurrentie met meer dan een volle seconde achter zich. De prestatie leverde haar uiteraard ook de felicitaties van de prinses op, die na afloop ook nog de box van het Nederlandse team bezocht en uitgebreid de tijd nam om samen met Caroline en interim-bondscoach Floris Goesinnen de gewonnen race na te bespreken.

Caroline Groot: “Voor de tweede keer wereldkampioen worden is natuurlijk hartstikke mooi en het is nu, met mijn familie erbij en de aandacht van de prinses en alle aanwezige pers, eigenlijk nog veel mooier dan in Rio.”

Grenzeloos Actief

Prinses Margriet bracht naast de wedstrijden ook een bezoek aan een congres van Grenzeloos Acief, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met onder meer NOC*NSF, om ervoor te zorgen dat er lokaal voldoende sportaanbod is voor mensen met een beperking. De prinses luisterde tijdens de bijeenkomst naar verschillende verhalen van ervaringsdeskundigen en nam tot slot het vernieuwde Magazine Grenzeloos actief 2.0 in ontvangst.

Scholenbezoek en zorgbanenmarkt

Het congres van Grenzeloos Actief was een van de side-events tijdens dag 1 van de WK. Verschillende scholen uit de omgeving van Apeldoorn vermaakten zich bij diverse sportactiviteiten, zoals zitvolleybal, een rolstoelparcours en rolstoeltennis. Daarnaast luisterde ze onder meer naar het inspirerende verhaal van Edwin de Wolf, een voormalig militair die tijdens de oorlog in Bosnië zijn been verloor en hierna meerdere medailles won bij de Invictus Games, de Olympische Spelen voor ex-militairen. Gelijktijdig vond er bovendien een Zorgbanenmarkt plaats, wat voor enorm veel bedrijvigheid zorgde in Omnisport.

Eric Kersten van toernooiorganisatie Team TOC: “Met het congres van Grenzeloos actief en de verschillende andere side-events waren er nu al meer bezoekers dan in 2015 toen de WK ook in Apeldoorn werden gehouden. Dat belooft wat voor de komende dagen.”

Recommended Posts

Leave a Comment