Het tandemduo Vincent ter Schure/Timo Fransen (4KM individuele achtervolging) en Alyda Norbruis (500 meter tijdrit) hebben TeamNL twee zilveren medailles bezorgd op dag 2 van de 2019 UCI Para-Cycling Track World Championships in Apeldoorn. Het tweede Nederlandse tandemduo Tristan Bangma en Patrick Bos op de achtervolging veroverde bovendien een bronzen plak.

Voor Norbruis was de zilveren medaille er één met emotionele waarde. Op de vorige WK in Apeldoorn in 2015 was de rijdster uit het Friese Ureterp nog goed voor drie gouden medailles en ook vorig jaar in Rio de Janeiro werd ze drie keer wereldkampioen. Op de Paralympische Spelen van 2016, eveneens in de Braziliaanse metropool, veroverde ze bovendien ook al drie gouden plakken. Het afgelopen jaar was het succes echter ver weg voor Norbruis, die vanwege een vernauwing van de liesslagader haar topsportprogramma flink moest inperken. Om die reden stopte ze met wegwielrennen en blijft haar optreden bij de wereldkampioenschappen in Apeldoorn beperkt tot de 500 meter tijdrit. Alyda Norbruis: “Als topsporter ben ik natuurlijk teleurgesteld, maar ik realiseer me ook waar ik vandaan kom. Ik ben al heel blij dat ik hier überhaupt bij ben en dankzij deze zilveren medaille blijf ik in ieder geval in de race voor de Parlaympische Spelen van Tokio, daar houd ik aan vast.”

Symposium Inclusief met sport
Dag 2 van de 2019 UCI Para-Cyling World Championships in Apeldoorn werden opnieuw bezocht door veel kinderen. Vanwege de stakingen in het onderwijs konden zij in Omnisport genieten van onder meer de individuele achtervolging bij de tandems en de 500m tijdrit, waarbij naast de zilveren medaille van Alyda Norbruis ook nog een knappe zesde plaats was voor Stijn Boersma. Naast de baan was er vermaak in de vorm van verschillende sportactiviteiten zoals knotshockey, fittesten en handboogschieten. Ook was het de dag van het symposium Inclusief met Sport, een evenement georganiseerd in samenwerking met het UWV om inclusie van mensen met een achterstand tot de maatschappij te bevorderen. Bij het symposium vonden verschillende paneldiscussies plaats en spraken verschillende gastsprekers zoals toernooidirecteur Teun Mudler, oud-wereldkampioen para-cycling Arnoud Nijhuis en Edwin Spee – de man van Bibian Mentel die zelf vanwege gezondheidsredenen ontbrak in Apeldoorn.

Recommended Posts

Leave a Comment